Activitats assistencials-educatives

Alimentació: Sempre és el metge pediatra el que ens dóna les pautes de l’alimentació a seguir i quan és el moment d’introduir nous aliments. Els primers mesos de vida l’alimentació es limita a la llet i cereals, les presas d’aliment són en intervals d’unes quatre hores. El deslletament suposa l’introducció de nous sabors i començem amb l’aprenentatge de menjar amb cullera, tot un repte ja que prefereixen succionar que enfrontar-se al nou estri i això pot generar frustracions i rebuig. El gust es desenvolupa, esta en un punt delicat de l’alimentació, ja que introduïm sabors que desconeix i els pot rebutjar. Pasem d’una dieta liquida a una dieta triturada i diversificada, la fruita i la verdura. Gradualment s’incorporen les proteines animals primer la carn i després el peix i els ous. A poc a poc van agafant l’hàbit de fer els quatre àpats diaris.Començem l’aprenentatge de beure amb got petites quantitats d’aigua, i el biberó es queda més en un segon terme malgrat que el plaer per succionar segueix present durant els primers anys.

En aquesta etapa de creixement i de desenvolupament una característica que s’ha de considerar és la dependència total dels petits, sobretot en el primer any de vida. Aquest fet exigeix que posem una atenció especial a les necessitats bàsiques, que han d’estar correctament identificades i cobertes per poder afrontar nous aprenentatges relacionats amb l’autonomia i la independència. La programació activitats és orientativa ja que respectem el ritme de cada nen en el que fa relació a la alimentació, la higiene i el repòs.

Repòs: En aquest primer any de vida el dormir és una necessitat especialment vital per tant respectem sempre el seu ritme de descans. Dormen en diferents moments del dia al mati, migdia i tarda, un descans molt necessari per recuperar la gran energia que necessiten. Alguns els hi agrada dormir a les cadiretes de relax i d‘altres dormen més a gust al bressol.

Higiene: La higiene corporal ha de ser molt estricta per evitar el risc d’infeccions al que estan sotmesos els nens petits que tenen un sistema inmunitàri encara no desenvolupat. Aquesta atenció es tindrà tan amb pel propi infant com amb tots el objectes,materials, joguines, etc que utilitzem habitualment en el seu cuidado diari. Per la condició d’incontinents cal mantenir una higiene molt acurada de l’àrea del bolquer per tal d’evitar eritemes e irritacions de la pell, fent canvis freqüents de bolquer cada vegada que es detecta la necessitat.

Els riscos potencials que tenim en compte en aquesta etapa són:

 • Risc de caigudes d’un mateix i diferent nivell.
 • Rebuig de l’aliment degut als nous sabors introdüits que desconeix.
 • Rebuig al menjar amb cullera.
 • Malestar degut a l’aparició succesiva de peçes dentàries.
 • Risc de sofocació per cos estrany.
 • Activitats educatives

  L’incentivem perquè comenci a desplazar-se o gatejar col·locant joguines una mica lluny del seu abast, això el fa esforçar-se. El plaer del moviment contribueix al seu bon desenvolupament, necessita provar la seva autonomia li donem llibertat vetllant per la seva seguretat ja que degut a la intensa activitat física precisa de vigilància constant.

  Psicomotricitat: L'objectiu és ajudar i estimular al nen per afavorir el seu desenvolupament motriu, i anar controlant gradualment el to muscular i la postura. Per estimular i tonificar la musculatura del coll el posem en posició ventral oferint joguines que despertin el seu interés per començar a incorporar-se. Per mantenir-lo assegut per un període curt de temps a l’inici, ho fem amb ajuda i suport de coixins doncs la tendència és a caure en darrere, en davant o al costat, de mica en mica va conquerint els repte de mantindres assegut sense suports. Per facilitar la tasca de mantindres d'ambpeus i perdre la por li oferim la nostra mà per transmetre confiança i mantenir l’equilibri, o bé fem servir la barra de suport de l'aula. Donem suport, protecció i encoratjament en totes les tentatives que fa sense limitar l‘activitat i els moviments ja que no els hi agrada que limitin les seves iniciatives. Te una gran curiositat una certa autonomia i desconeix el perill el que comporta un risc potencial d’accidents.

  Música: L'objectiu és desenvolupar la sensibilitat i el ritme. Oferim cançons adeqüades a l'edat i al moment per jugar o bé per relaxar i dormir. Fem jocs amb cançons incorporant una coreografía senzilla a la música. Estimulem amb cançons i jocs de falda. Donem joguines sonores per desenvolupar l'interès pels diferents sons.

  Manipulació plàstica: L'objectiu és estimular la capacitat creativa i la motricitat fina. Proporcionem joguines amb diferents textures, formes i colors. Juguem amb centres d'activitas amb diferents propostes sensorials i manipulatives. Tenim objectes que rodolen i es desplacen de diversos materials i textures. Oferim mossegadors doncs alleugen el malestar de la boca.

  Comunicació i llenguatge: L'objectiu és desenvolupar la capacitat de comunicar-se, emitint els primers sons. Ens comuniquem amb el gest, l'actitud i la mirada. Fem jocs de falda per afavorir els llaços afectius amb la cuidadora. Responem als seus intents de comunicació amb gestos d'afecte e interès. L’estimulem perquè aprengui i pronuncií les primeres paraules.

  Activitats d'observació i exploració

  La Panera dels Tresors. Elionor Goldschmied.

  Objectiu : Desenvolupar la capacitat d'observació i d'exploració. Proporcionar estímul i experiència als cinc sentits. Donar a l'infant l'oportunitat d'interessar-se per les coses que té al davant. Facilitar que pugui triar allò que més l'interessa, afavorint la curiositat innata per descobrir.

  Aquest joc comporta canviar periòdicament els objectes de la cistella perque els nens no en perdin l’interés, i rentar-los diariament ja que tot sovint s’els posen a la boca.

  La Panera dels Tresors és una propòsta de joc adreçada als infants de 6 a 12 mesos que ja es mantenen asseguts. És una activitat d’exploració per fer-la cal omplir una panera de vímet amb objectes d’ús quotidià , no joguines convencionals, escollits amb la finalitat de proporcionar estímul i experiència als cinc sentits de l’infant, la descoberta i el desenvolupament de:

 • Vista: color, forma, dimensió, brillantor.
 • Oïda: fer sonar, colpejar, grapejar, arrugar.
 • Olfacte: varietat d’olors, aromes.
 • Gust: sabors diferents agradables i desagradables.
 • Tacte: textura, forma, pes, volum.
 • Assegut al costat de la panera pot desenvolupar millor la seva capacitat de coordinar ull, mà i boca. Els objectes son de diferents textures com poden ser materials naturals, de fusta, de metall, de cuir, de roba, goma. Aquests materials donen a l’infant referències de superfície, pes, forma, color, so, temperatura, consistència, textura.

  Activitats d'observació de l'entorn, sortides a l'exterior

  L'edat dels nens i nenes d'aquest grup no ens permet fer passejades per la vila, però sí que aprofitem el jardí de l'Escola per gaudir de l'aire lliure i del sol. També ens permet descubrir un entorn diferent del quotidià tot observant la natura.